ΤΑΠΑΝΤΑΟΛΑ


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"SOS" για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι οδηγήθηκαν στην πείνα μέσα στο 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι 1,02 δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι σε σχέση με το 2008- επλήγησαν από υποσιτισμό το 2009.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς αλλά οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων -κυρίως των αναπτυγμένων χωρών-, στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.
Ακόμη και πριν από την επισιτιστική και τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε σταθερά επί μία δεκαετία, αντιστρέφοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.
Η Ομάδα των Οκτώ (G8) δεσμεύτηκε τον Ιούλιο για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες ότι η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) συγκέντρωσε το 2008 πέντε δισεκατομμύρια δολάρια -ποσό ρεκόρ- για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών.

1 σχόλιο: