ΤΑΠΑΝΤΑΟΛΑ


Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Έγκλημα πάθους στον ζωολογικό κήπο


Αρσενικό ελάφι ψάχνει ταίρι σκοτώνοντας ανταγωνιστές και ανυπάκουες θηλυκές. Τις ήσυχες ώρες της ημέρας αλλά και τη νύχτα τα μουγκρητά από την περιοχή του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου ακούγονται στη μισή σχεδόν πόλη.
Οι πολίτες που κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο το σούρουπο στο άλσος ανατριχιάζουν ακούγοντας του βρυχηθμούς. Οι ήχοι θυμίζουν θυμωμένο λιοντάρι!
Και όμως, προέρχονται από ένα μεγάλο κόκκινο αρσενικό ελάφι που φιλοξενείται στο δημοτικό ζωολογικό κήπο, το οποίο εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε οίστρο.
Οι σεξουαλικές ορμές του κάθε χρόνο αυτή την εποχή κάνουν το μεγαλόσωμο θηλαστικό να είναι σε κατάσταση η οποία δεν ελέγχεται.
Η φύση βλέπετε, ακολουθεί ακόμα και τα έγκλειστα ζωντανά σε ζωολογικούς κήπους.
Το τεράστιο θηλαστικό βρυχάται ψάχνοντας ταίρι
Τα τελευταία δύο χρόνια το συγκεκριμένο ελάφι σκότωσε άλλα δύο αρσενικά την περίοδο του οίστρου του, καθώς τα θεωρούσε αντίζηλους στη διεκδίκηση του θηλυκού.
Μόλις προχθές στην προσπάθεια διεκδίκησης ενός θηλυκού, που ήταν σε κατάσταση αναπαραγωγής αλλά δεν ανταποκρίνονταν στα καλέσματά του, το εμβόλισε στην κοιλιά προξενώντας του θανάσιμα τραύματα με τα κέρατά του.
Το άτυχο θηλυκό δυστυχώς ξεψύχησε.
Το αρσενικό το οποίο βρίσκεται εκτός εαυτού, συνεχίζει να μουγκρίζει ψάχνοντας για άλλο θηλυκό και έχοντας κυριολεκτικά στην απομόνωση τα μικρότερα αρσενικά ελάφια, τα οποία δεν τολμούν να το πλησιάσουν.
Την περίοδο του οίστρου, το αρσενικό ελάφι γίνεται τόσο επικίνδυνο που ο υπεύθυνος εργαζόμενος του δήμου ο οποίος μπαίνει μέσα στο χώρο για να βάζει τροφή, χρειάζεται βοήθεια από έναν ακόμη συνάδελφό του, ο οποίος επιτηρεί με ένα μεγάλο ξύλο το ελάφι για να μην του επιτεθεί.
Η κατάσταση αυτή ανησυχεί τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, η οποία προβληματίζεται καθώς εργαζόμενοι που φροντίζουν το ζώο θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο.
Πρώτη σκέψη είναι να γίνει ευνουχισμός του ζώου, μετά και τις συμβουλές από κτηνιάτρους.
Ωστόσο, η δημοτική Αρχή, αφού ακούσει τους ειδικούς, θα πράξει το καλύτερο για το ζώο, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις περάσει ο οίστρος που διαρκεί ένα μήνα, το μεγαλόσωμο ελάφι μετατρέπεται πάλι σε ένα ήσυχο θηλαστικό ακίνδυνο ακόμα και για τα μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου