Η εικόνα εντυπωσιάζει: ένα μεγάλο, λευκό-πορτοκαλί «δένδρο» αναδύεται από τον βυθό του Πατραϊκού Κόλπου. Το «κοράλλι-όνειρο», όπως το χαρακτηρίζουν εκείνοι που το αντίκρισαν, είναι τεραστίων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, και ορθώνεται μόνο του, στην μέση του πουθενά.
Τίποτε άλλο δεν υπάρχει γύρω του σε ακτίνα 50 μέτρων.
Τις μαγευτικές εικόνες κατέγραψε ο 40χρονος Κώστας Μηλιώνης, μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς».
Καταδύθηκε σε βάθος 40 μέτρων, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάτρας και Αιγίου, στην Παναγοπούλα Αχαΐας.
Είδε αυτό το πανέμορφο κοράλλι, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Dendrophyllia Ramea. Το φωτογράφησε και το βιντεοσκόπησε.
«Κοράλλια έχω ξαναδεί στον Πατραϊκό, αλλά σαν κι αυτό, τόσο μεγάλο πορτοκαλί με λευκούς πολύποδες, όλους ανοιγμένους, πρώτη φορά» εξήγησε και στην zougla.gr.
«Έχει ύψος ένα μέτρο και κάτι, και διάμετρο ένα μέτρο. Περισσότερες πληροφορίες για το πού το εντόπισα δεν θέλω να σας πω.
Είμαι σίγουρος ότι αν το εντοπίσουν θα το καταστρέψουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που είδαν τις φωτογραφίες, το είδος αυτό είναι πολύ σπάνιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συναντάται μόνο στην Ισπανία. Και το μέγεθος είναι ασυνήθιστα μεγάλο και αυτό το καθιστά και αρκετά εύθραυστο.
Παρατηρώντας το, γύρω - γύρω είδα μικρά σπασμένα κλαράκια στην βάση του, προφανώς από κάποιο χταπόδι ή από κάποιο ψάρι.
Όταν το είδα ένιωσα τέτοιο δέος από την ομορφιά του, ώστε δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Σπάω το κεφάλι μου, αλλά δεν μπορώ να βρω τρόπο για την προστασία του.
Ειλικρινά φοβάμαι την στιγμή που δεν θα το ξαναδώ -δεν θέλω καν να το φανταστώ.
Αν κάποιος ή κάποια από τούς ειδικούς μπορεί να μας πει ποιος είναι ο χρόνος ανάπτυξης και ποιοι οι κίνδυνοι που διατρέχει, ίσως έτσι βρούμε και την λύση για την προστασία του.
Όσο μπορούμε και όσο μας βοηθήσουν οι αρμόδιοι. Περιμένουμε λοιπόν από όλους και όλες προτάσεις για την προστασία» μας εξηγεί.
Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από αυτό το «κοράλλι-όνειρο» βρίσκεται ένα κατεστραμμένο λιβάδι κοραλλιών.
Στην περιοχή Βαθύ, στο Λαμπίρι Αχαΐας, οι δύτες είδαν τον βυθό γεμάτο με σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, μπάζα, χώματα, πέτρες. Η διάνοιξη του δρόμου και τα μπάζα που πετάχτηκαν ανεξέλεγκτα εκεί κατέστρεψαν τα κοράλλια.
Δείτε εδώ το κοράλλι-όνειρο:
Όντως είναι πανέμορφο το κοράλλι αυτό ! Ελπίζω να μην πέσει ποτέ στα καταστροφικά χέρια των ανθρώπων !
ΑπάντησηΔιαγραφή